Streef naar de top!

Een epische film vertelt het verhaal van de Eiffeltoren - en Mademoiselle Lili beveelt een tocht door Parijs aan in de voetsporen van de beroemde bouwmeester.

Patriottisme en romantisch heldendom in grote beelden op het scherm brengen - dat is eigenlijk een specialiteit van Hollywood. Maar de Fransen kunnen het ook! De film "Eiffel (in Love), een Duits-Franse coproductie, is gewijd aan het beroemdste gebouw van Frankrijk en zijn schepper, Gustave Eiffel. In de 19e eeuw werden de ingenieur en zijn gedurfde staalconstructies gezien als het visitekaartje van de Grande Nation, als een uiting van haar innovatieve charisma. Hij bouwde van Afrika tot Zuid-Amerika, van Boedapest tot Saigon. Op het hoogtepunt van zijn roem hielp hij net mee aan de voltooiing van het Vrijheidsbeeld in New York, en aan het eind van de jaren 1880 keert hij terug naar Parijs. De Franse regering zet hem onder druk om iets spectaculairs te ontwerpen voor de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Hij aarzelt, wil eigenlijk niet - tot de ontmoeting met zijn jeugdliefde hem in topvorm doet geraken.


De film vertelt niet alleen over het patriottische machtsvertoon achter de landmark van Parijs, dramatisch opgepept door een verboden liefde, maar ook over het massale verzet van de Parijzenaars, voor wie de 300 meter hoge stalen kolos midden in de stad aanvankelijk meer angst dan trots ademde. Steeds weer uitgesteld vanwege de corona, komt "Eiffel" nu op het juiste moment in de bioscopen: enerzijds bevredigt het de momenteel politiek getroebleerde nationale trots van de Fransen, anderzijds helpt het de hongerende toeristenindustrie door de honger naar Parijs gewoon weer aan te wakkeren.

Geïnspireerd door de film organiseert de stad Parijs nu zelfs architectuurrondleidingen waarbij in de eerste plaats alle gebouwen van Gustave Eiffel worden bezocht die voorheen door zijn supertoren werden overschaduwd. De twee uur durende tochten leiden naar het Parc Buttes-Chaumont, waar zijn hoge, rode stalen hangbrug al sinds 1867 de adrenaline doet stromen bij elke voetganger die naar de Sybil-tempel op het eiland wil gaan. Ze leiden naar het modemuseum Palais Galliera, dat achter zijn neorenaissancegevel een metalen constructie van Eiffel verbergt en waarvan de trapleuningen, ramen en poorten eveneens uit de werkplaats van Eiffel afkomstig zijn. Of naar het oudste cabaret van Parijs, het Paradis Latin, dat door Eiffel ook tot een wereldtentoonstelling werd omgebouwd: tot een theaterpodium van wereldformaat. En het leidt ook direct naar het heden, naar het chique Le Shack: een mengeling van restaurant, club en coworkingruimte. De met licht doorstroomde metalen structuur van deze voormalige drukkerij werd in 1872 door Eiffel ontworpen en heeft tot op de dag van vandaag zijn charme en authenticiteit behouden. De Eiffeltour is een werkelijk stichtelijke wandeling, waarbij je Parijs, zijn grootsheid en geschiedenis, op een geheel nieuwe manier kunt ontdekken.

Le Shack
Parc Buttes-Chaumont
Paradis Latin

Beide - film en tour - zijn mijn persoonlijke hoogtepunten deze herfst.

 

De twee uur durende Eiffeltour kan worden geboekt op: www.parisinfo.com