Parijs in een glas

De bar Les Ambassadeurs van het Hôtel de Crillon nodigt u uit voor een cocktailjacht door de stad - en Mademoiselle Lili krijgt een hartverwarmend gevoel.

Het is weer winter in Parijs en het bezoeken van mijn favoriete plekjes, de caféterrasssen, verandert in een uitdaging: de heaters boven de tafeltjes draaien op volle toeren, je hoofd wordt heerlijk warm gehouden, terwijl je voeten veranderen in grote ijsklompen en dat allemaal terwijl de gemiddelde temperatuur normaal genoemd wordt.


Hoe dan ook, dit is voor mij het seizoen om mijn gewoontes te veranderen en warmere plekken op te zoeken die je verwarmen van top tot teen, zoals de cafés van de legendarische Grand Hotels van de stad. Ik hou van hun klassieke elegantie, de dikke tapijten, de comfortabele sofa;s en fauteuils, de kaarsen, de knisperende open haar en het klassieke spel van de pianisten. Je voelt je meteen een undercover filmster die nog niet weet wat in het draaiboek staat voor de avond. Nergens is het makkelijker om een gesprek aan te knopen met je tafelburen: je ontmoet zakenreizigers van over de hele wereld die zich na het werk niet alleen willen voelen, en ook de plaatselijke bevolking die, net als ik, de bijzondere flair van deze plekken weet te waarderen.

In de bar Les Ambassadeurs in het Hôtel de Crillon aan de Place de la Concorde kunt u binnen in de warmte zitten en toch de hele stad doorreizen met de nieuwe cocktailkaart. Op een liefdevol getekende plattegrond van de stad hebben de mixologen van het barteam zich laten inspireren door ongewone Parijse plekken die wereldberoemde straatartiesten met hun kunst hebben veredeld. Hoe smaakt het Belleville district, de thuisbasis van Edith Piaf? Zoals "padam": tequila, abrikoos, gegrilde sesam en citrusvruchten.


Of de Place de la Contrescarpe, die door insiders terecht wordt beschouwd als een van de meest romantische pleinen van de stad? Hier heeft Shepard Fairey, beter bekend onder zijn artiestennaam Obey, zichzelf vereeuwigd met de muurschildering "Love won't tear us apart". "Besame Mucho" is toepasselijk een hete en gepassioneerde cocktail in het rood, met Mezcal La Escondida, Agua de Jamaica, SloeGinMonkey47 en suikersiroop, gegarneerd met een appel.


Hoe smaakt de Rue de Verneuil, waar Serge Gainbsbourg woonde? De buitenmuur van zijn stadspaleis is versierd met de stenciltechniek van straatkunstenaar Spray Yarps en inspireerde de mixologen tot de creatie van de "Couleur Café"-cocktail. De liefde van de grote chansonnier voor bourbon komt tot uiting in de koffiekleurige tinten van een cocktail met sterke houtassociaties. De ingrediënten: Woodford Reserve koffie, Montenegro, Madeira Barbeito 10, ahornsiroop, The Bitter Truth Drops & Dashes Wood Absinthe.

Mijn tip: Ga niet met jezelf naar meer dan twee van de plaatsen, anders weet je achteraf niet meer waar je de taxichauffeur heen moet brengen.

Bar Les Ambassadeurs im Hôtel de Crillon, 6 Place de la Concorde, www.rosewoodhotels.com