PALAIS ROYAAL

Een echt koninklijke locatie

Palais Royal in hartje Parijs ligt een beetje verborgen en neemt een wereld op zich in. Voor Mademoiselle Lili is dit de mooiste plek in de drukke toeristische hotspot in de buurt van het Louvre - met een nogal spannende geschiedenis, zoals ze onlangs ontdekte.

Op slechts vijf minuten lopen van het Louvre en de winkelstraat Rue Saint-Honoré, plaatsen waar zelfs in augustus de mensenmassa's overlopen, ligt een oase van rust: Palais Royal en zijn beschutte tuin waar u het lawaai van de stad kunt vergeten en waar het enige geluid dat van fluitende vogels is. Onder de schaduwrijke arcades vindt u enkele cafés en restaurants, de meest ontspannen plek in de omgeving om te eten en te drinken, of gewoon een boek te lezen op een van de bankjes voor de kleurrijke bloemperken. Kinderen spelen op de kunstinstallatie van Daniel Buren, zwart-wit gestreepte marmeren zuilen die als lollies uit de aarde schieten en die een waar kunstschandaal veroorzaakten toen ze in 1986 werden opgericht.

© Paris Tourist Office Sarah Sergent

Eén ding wist ik nog niet: Parijs en haar geschiedenis als "lichtstad" begon juist hier: hier werden de eerste gaslampen 's nachts ontstoken, wat ertoe leidde dat deze enclave midden in de stad het middelpunt van het Parijse nachtleven werd. Lang voordat de molens van de Moulin Rouge in Pigalle hun wieken draaiden, zwierven meisjes uit alle lagen van de bevolking door de schemerig verlichte galerijen, en zelfs dames uit de hogere klasse zouden zich, gedreven door hun zin voor avontuur, hebben geprostitueerd. De "Allée des Soupirs", steeg der zuchten, werd een berucht onderwerp in heel Europa, en al vroeg kreeg Parijs er de reputatie van een hol van ongerechtigheid aan over te houden. Het hele terrein, in 1624 gebouwd door kardinaal Richelieu, werd aanvankelijk Palais Cardinal genoemd. Pas later kwamen de leden van de koninklijke familie hier wonen. Philippe d'Orléans, broer van de Zonnekoning, was een beruchte levensgenieter die verantwoordelijk was voor de opening van de eerste goktenten, kroegen en homoseksuele rendez-vous hier onder het licht van de gaslampen.

Daarvan is niets meer terug te vinden in het huidige Palais Royal, dat een toevluchtsoord is geworden voor de hogere middenklasse en indrukwekkende architectuur. Vandaag de dag kunnen alleen de allerrijksten het zich veroorloven om in de onmiddellijke nabijheid van de Raad van State, de Comédie Française en het Ministerie van Cultuur te wonen. Schrijfster Colette en kunstenaar Jean Cocteau woonden hier, en vandaag de dag is het de thuisbasis van de financiële aristocratie die hier liever discreet over blijft. Met een beetje geluk loopt u toch nog iemand uit de showbizz tegen het lijf, want in de arcades is de beroemdste "antiquair" van de mode gevestigd: Didier Ludot (24 Galerie Montpensier). In Parijs behoeft hij nauwelijks introductie. Zijn naam is bekend bij fashionista's over de hele wereld: van Julia Roberts tot Reese Witherspoon tot Kim Kardashian.

Ze bezoeken allemaal zijn vintage boetiek in het Palais Royal om te winkelen of gewoon om te dromen. Vlak ernaast is de boetiek van parfumeur Serge Lutens (142 Galerie de Valois), die in de jaren 1990 furore maakte in de parfumwereld met zijn uniseks geuren. Het allereerste couture-atelier van Jean Paul Gaultier bevindt zich ook hier buiten een van de verborgen toegangspoorten van het Palais Royal. Het is hier dat de modeontwerper met cultstatus zijn carrière begon. Tegenwoordig is in dit indrukwekkende gebouw de Italiaanse hipsterbrasserie Daroco (6 Rue Vivienne) gevestigd, waar de obers in hun Bretonse zeemans-T-shirts een modieus eerbetoon brengen aan de geest van de plek. Vandaag bent u in het Palais Royal in het beste gezelschap.