Voor mij is het nog steeds een van de grootste mysteries van Parijs hoe deze vele zoete gastronomische paleizen die onze ogen en zintuigen voortdurend bombarderen met calorierijke verleidingen kunnen overleven in een stad waar de mensen zoveel slanker zijn dan elders, en waar de modeontwerpers creaties bedenken die alleen draagbaar zijn voor een maatje nul. Hebben Parijzenaars een snellere stofwisseling? Wie koopt die ontelbare sierlijke petits fours en macarons, die éclairs en truffels, die duivelse taartjes en hemelse slagroomtaartjes van Ladurée of Pierre Hermé, van Fauchon of Lenôtre? En hoe blijven de Franse vrouwen binnen en buiten de banketbakkerijen zo slank en mooi?
De bakkerij Du Pain et des Idées van Christophe Vasseur (34, rue Yves Toudic) serveert Parijse ontbijtklassiekers in een gastronomische opwaardering. De klanten staan heel vroeg op om in de rij te gaan staan voor de "slakken", escargots, gevuld met kastanjecrème, pistachenoten of chocolade. Yann Couvreur (137, Avenue Parmentier) was vroeger chef patissier in het luxehotel Eden Roc in St Barts. Sinds vorig jaar vrolijkt hij de ochtenden van de Parijse hipsters op met koffie en roulés van bladerdeeg, om nog maar te zwijgen van de goddelijk mooie en fijne patisserie-kunstwerken. Het zijn precies deze plaatsen die ik het grootste deel van het jaar liever vermijd. Maar nu het winter is trakteer ik mezelf af en toe op een extra portie dolce vita. Helaas heb ik nog geen Parijse stofwisseling ontwikkeld.