Tutti Frutti à la Française

Neem je altijd macarons mee als souvenir uit Parijs? Mais Non! Probeer de zoete kleine vruchten van Cédric Grolet. Mademoiselle Lili eet deze al een hele tijd.

Eerst komt de luide krak, dan smelt de fruitige vulling smakelijk op het bord als water in je mond. De verbazingwekkende trompe-l'oeil vruchten zijn kleine kunstwerkjes en geweldige smaakexplosies tegelijk. Of het nu citroenen, peren, hazelnoten, aardbeien of abrikozen zijn, Cédric Grolet is er een soort rockster en voedselgoeroe mee geworden. Welke andere patissier geeft handtekeningen waar fans voor in de rij staan en heeft 2,2 miljoen volgers op Instagram?


Mijn eerste ontmoeting met het wonderkind van de Franse patisserie was een paar jaar geleden, maar het was onvergetelijk. Destijds gebruikte ik mijn taartvork om een oogbal te kraken, natuurgetrouw nagemaakt in witte en zwarte chocolade, met sappige stukjes appel die uit de binnenkant sijpelden. Toegegeven, een ietwat pervers gevoel - maar een berekende schok: het was een speciale creatie ter gelegenheid van een haute couture collectie voor het huis van Schiaparelli op de Place Vendôme, de koningin van de surrealistische mode. Kort daarna, op slechts 33-jarige leeftijd, werd Cédric Grolet uitgeroepen tot de beste patissier ter wereld.

Cédric Grolet, geboren in 1985, kreeg een ingeving toen hij aardbeien aan het plukken was in de Auvergne: wat als hij in plaats van een aardbeientaart, de vrucht zelf de ster zou maken en zo de traditionele patisserie de toekomst in zou leiden? Toen hij 13 was, liep hij zijn eerste stage in een bakkerij in zijn vaderland. Later, in Parijs, kwam hij bij het Fauchon team. Zijn job was macarons maken en in de bakkerij werken. Maar hij wilde meer, reikte naar de sterren.


In 2012 werd Cédric Grolet souschef bij Le Meurice, maar al snel werd hij chef-kok van de patisserie in het beroemde Grand Hotel in Parijs. Het begin van een succesverhaal voor de jonge Grolet, die in sneltreinvaart talrijke onderscheidingen en eretitels ontving. Zijn handtekening? Cédric Grolet staat voor een metamorfose van de klassiekers van de Franse patisserie in een nieuw kleedje: zijn Saint-Honoré taart ziet eruit als een bruidsjurk vol tierelantijnen, zijn appeltaarten lijken op rozenblaadjes. Om nog maar te zwijgen van zijn Rubik's kubus van magie gemaakt van kleine petit fours, gebaseerd op citrusvruchten. Krokant, romig, sappig: deze heerlijke drie-eenheid is te proeven in bijna al zijn zoete lekkernijen.

©https://www.instagram.com/cedricgrolet/
©https://www.instagram.com/cedricgrolet/

Gaandeweg heeft hij het tot dan toe stugge imago van een meester-banketbakker tegen de stroom in weggepoetst. Met zijn driedaagse baard en tatoeages is hij op de sociale media synoniem geworden met de transformatie van een Frans boerenijsje in een Parijse hipster. En hij heeft het beroep van banketbakker een onverwachte aantrekkingskracht gegeven. Na de opening van zijn eigen boetiek in het Hôtel Le Meurice en de samenwerking met de al even hippe Zuid-Franse modeontwerper Simon Porte Jacquemus voor zijn "Café Citron" op de eerste verdieping van de Galéries Lafayette aan de Avenue Champs-Elysées, runt hij ook zijn eigen stijlvolle café in de buurt van de Parijse Opera Garnier. En onlangs hebben zijn zoete vruchten ook de smaak van de Londenaars te pakken gekregen, in The Berkeley Hotel.


Als mijn gasten me vandaag vragen waar ze goede macarons kunnen kopen als souvenir om mee naar huis te nemen, zeg ik: Als je je geliefden wilt verrassen met iets echt origineels, ga dan naar Cédric Grolet!


www.cedric-grolet.com